0877377138

Символиката на дърветата и това да правиш техни метални скулптури

дърво-на-живота
символиката-на-дърветата-метални-скулптури-дърво-на-живота-зелена-корона-на-дърво

Дърветата като символ в култури, вярвания и метални скулптури...

В тази публикация ще ви разкажем за интерпретацията на „Дървото на живота“ по света както и за уникалните скулптури на метални дървета, които създава роден автор.

Дърветата са силно застъпен елемент в различните култури, религии и митологии, датиращ от древността на човешката история. Значението, което те носят е в многообразни форми според вярванията на отделните култури. Несъмнено най-популярният символ е т.нар. Дърво на живота.

Символът - Дърво на живота

Често Дървото на живота се изобразява като голямо, вековно дърво, с корона и корени, които симетрично се затварят в кръг. Дървото на живота символизира връзката с всичко:  горе и долу, обединението между небето и земята. Корените, дълбоко навлезли в майката Земя се подхранват от нея, за да израснат листата и да достигнат до небето и живителната слънчева енергия. :

Дърво на живота в различните религии

Дърветата ни напомнят, че сме дълбоко свързани със средата около нас. Ето накратко как Дървото на живота е интерпретирано в различните религии:

дърво-на-живота-като-дърво-на-познанието-в-библията-адам-и-ева-едемска-градина

Християнство:

В Библията се говори за Едемската градина, където се намира дърво, до което на Адам и Ева било забранено да се докосват. Това е Дървото на вечния живот. То символизира мъдростта и любовта към Бог.

Ислям:

В Корана Дървото на живота е известно като Дървото на безсмъртието. Подобно на Библията това дърво се намирало в Едемската градина и от него са яли Адам и Ева, въпреки че Аллах им е забранил.

Юдаизъм:

Според Юдаизма Дървото на живота се намира в центъра на плодородна градина. То било засадено от Яхве, а ролята му била да поддържа и подхранва живота.

дърво-на-живота-в-будизма-дърво-бодхи

Под свещеното дърво Бодхи Буда е постигнал просветлението си.

Будизъм:

В будистката култура дървото на живота се възприема като символ на просветлението и съществуването. Буда постига своето просветление под свещеното дърво Бодхи. То е познато още като  Асатта. На санскритски е канна асса или в буквален превод “ ушите на коня“ заради специфичната форма на листата. Свещеното дърво Бодхи е Ficus religiosa.

Важно е да уточним, че не става въпрос за смокиня. Някъде около 20 век някой е прочел погрешно Фикус като Фигус, след което в доста текстове се появяват сентенции, че Буда е получил просветление под смокиня.

Дърво на живота в различните култури

Древноегипетска култура:

В Древен Египет се смятало, че клоните на дървото на живота символизират небето и изобилието. Коренната система, дълбоко вплетена в земята се възприемала за антипода на живота – смъртта.

Келтска култура:

В келтската култура Дървото на живота също е свещено. Според тях то представлявало отвъдното и по-точно се възприемало като свързващ елемент между горния и долния свят, небето и земята. Поради дълбоката си привързаност към дърветата, келтите смятали, че дърветата са техните предци, стоящи на вратата на „другия свят“.

африкански-дървета-баобаб-дърво-на-живота

Дървото Баобаб се смята за Дърво на живота в африканската култура

Африканска култура:

Въпреки сухия климат, в който виреее, дървото Баобаб дава плодове и затова се смята за символ на живот и плодородие.

Китайска култура:

В китайската митология се говори за магическо, прасковено дърво, което раждало вендъж на 3000 години. Смятало се, че човекът, който изяде този плод добива безсмъртие. В основата на това Дърво на живота имало дракон, а над него феникс.

Символиката в скулптурите на метални дървета

 

И така, след като проследихме символиката в
Дървото на живота при различните култури и религии, решихме да попитаме авторката МанО какво влага тя в своите скулптури на метални дървета.

МанО: Дърветата и горите винаги са ме привличали по особен начин. Независимо дали говорим за вековни дървета, млади дръвчета, широколистни, иглолистни, по нашите или по по-екзотични ширини. За мен дърветата са универсален символ на  взаимовръзка, баланс и цикличност. Близка е и аналогията между тях и човешкия живот. Неслучайно отбелязваме родословието си под формата на дърво с коренна система и корона.

Дървото символизира поколенията на нашето семейство.

То пониква от семе, расте и се разклонява, ражда плод, устоява на бури, извива се в различни посоки, очуквано и оформяно от силите на вятъра и водата. По сходен начин човекът се ражда, расте, развива и формира под влиянието на житейските си бури. След това на свой ред дава живот и опора за следващите поколения.

В своите скулптури на метални дървета се стремя да вложа символиката на истинските дървета – уникалност, свързаност, постоянство

 Всяко дърво има своя уникална форма, която  става все по-индивидуална в периода на неговото развитие. Същото е и с хората. Всяка индивидуална личност носи качества и потенциали, характерни само за нея. Дали ще ги развие във времето и под влиянието на различни обстоятелства е въпрос на личен избор, но и тук присъства взаимовръзката със заобикалящата ни среда. Ние не се развиваме абсолютно сами. За това спомагат хората около нас, независимо дали са семейство, социален или служебен кръг. Всяка среща е с цел – дали за урок, дали за награда, дали за взаимопомощ.

Затова смятам, че дърветата онагледяват човека: неговата личност, родова и социална принадлежност, житейския му път и начина по-който се формира самия той на база на изборите му в различните обстоятелства.

Същевременно те са съвършен образ на космическия ред: Дърветата символизират постоянство, търпение, растеж, дълголетие, щедрост, жизнена сила, както и сезонна смърт. Неслучайно в много митологии и религии се говори за Дървото на живота като алегоричен символ на Вселената, на свързващ елемент между естествения и свръхестествения свят.

А защо метална тел?

МанО: Материалът позволява сравнително лесна обработка, като същевременно отлично пресъздава уникалните извивки на дърветата. Затова го предпочитам. Също така различните цветове ми помагат да експериментирам с по-нетрадиционни комбинации. За мен дърветата са магични творения, а в моите творби те спокойно могат да излязат извън обичайните цветови нюанси.

Къде са най-подходящи твоите скулптури на метални дървета?

МанО: Навсякъде, където човек иска да си създаде усещане за мир, баланс и завършеност. За едни дървото е техния дом, за други е семейството, за трети е усещането за чист въздух и отдих сред природата, за четвърти е плодородие, за пети връзка между „горе и долу“, но всъщност то е всичко това… че и повече.

Към изделията на МанО:

споделете с приятели:

Разгледахте ли нашата категория "Картини" от родни творци? Ето и някои от тях:

Други статии

винсент-ван-гог-портрет
Винсент Ван Гог

Интересни факти за известни художници

В тази публикация ще ти разкажем за някои добре познати, а други малко известни факти около живота и творчеството на едни от най-изявените имена в

Shopping Cart