0877377138

Интересни факти за известни художници

В тази публикация ще ти разкажем за някои добре познати, а други малко известни факти около живота и творчеството на едни от най-изявените имена в историята на изкуството: Леонардо да Винчи, Винсент Ван Гог, Пол Гоген, Пабло Пикасо.  Надяваме се да откриеш нова и интересна за теб информация. Приятно четене.

Интересни факти за твореца Леонардо да Винчи

леонардо-да-винчи-портрет
мона-лиза-джокондата-леонардо-да-винчи

Картина „Мона Лиза“ или „La Gioconda“

„Има три категории хора: такива, които виждат; такива, които виждат като им се покаже; такива, които не виждат.“ – Леанардо да Винчи

Личността зад твореца:

Леонардо да Винчи е бил строг вегетарианец. Той също така отричал пиенето на краве мляко като го смятал за престъпление. Да Вични бил и амбидекстър – т.е. еднавко добре си служел с лявата и дясната си ръка. Въпреки многото заложби, с които е известен и до днес, творецът страдал от нарушения в способността си да чете (дислекция). Т.нар. „словестна слепота“ била причинена от понижена мозъчна активност в определена зона на лявото полукълбо. Известно е също така, че да Винчи пишел огледално.

Освен, че бил изключителен изобретател, учен и художник, Леонардо да Винчи бил и прекрасен музикант. Той свирел виртуозно на лира. В миланксия съд, когато гледали негово дело, да Винчи фигурирал като музикант.

За изобретателя да Винчи…

Първенец в делата си:

Покрай любовта си към водата Да Винчи конструирал и описал уред за подводно плуване – дихателен апарат за потапяне във вода. Инструкциите и изобретенията, които разработил залагат основата на съвременната подводна техника. Също така да Винчи пръв обяснява в книгата си „За живописта“ защо небето синее. „Небесната синева произхожда от това, че се осветява слоя частици въздух, разположен между Земята и намиращата се отгоре чернота.“

Леонардо пръв открива как да се определи възрастта на дърветата. Геният си дал сметка, че по броя пръстени в стеблото на дървото може да се изчисли неговата вързаст. На база на това откритие по- късно се появява и науката дендроклиматология – изучава климата въз основа на следите, оставени от природата върху кръговете на дърветата.

Да Винчи пръв разбира и за какво служи сърцето. По времето, в което живеел се смятало, че сърцето служи, за да топли кръвта, циркулираща в човешкото тяло. Геният обаче осъзнал, че всъщност функцията му е да я помпа. Затова и някои сърдечни структури носят неговото име.

За художника Леонардо да Винчи...

Пръв от художниците Леонардо да Винчи започнал да прави дисекции на трупове с цел да изучи разположението на различните мускули.

Смятан е за първия карикатурист: Освен,че бил върл привърженик на красотата и естетиката, да Винчи имал също така и око за гротескното и смешното. Затова мнозина го смятат и за първия карикатурист. На листовете си творецът оставял лица на жени като мъже, както и мъжки лица с чертите на съвременните карикатури.

За Джокондата: Най-известната картина на всички времена, Леонардо взел със себе, когато се пренася в Париж, а не както някои източници твърдят, че наполеонските войски са отнесли творбата в Лувъра. За картината френският крал Франсоа I заплаща на да Винчи 4000 златни монети, което се равнява на две годишни заплати за художника по онова време. Последните години от живота си да Винчи прекарва във Франция.

Интересни факти за художника Винсент Ван Гог

винсент-ван-гог-портрет

Картина Red Vineyard at Arles

“ Творческата мощ на живописта се заключава в това, че тя създава мисли“. – Винсент Ван Гог

Ван Гог е един от най-великите художници в историята на изобразителното изкуство. Той е автор на около 900 картини и 1100 рисунки. Типични за неговите картини са ярките цветове и цветовата символика. Ван Гог е смятан за гений на изобразителното изкуство, но завършил земния си път фатално със самоубийство в резултат на психично заболяване.

Изобилие от жълти цветове – жълтите цветове и нюанси, които преобладават в картините на художника според някои са вследствие на употребата на лекарства срещу епилепсия. Творецът развива болестта от прекомерна употреба на абсент. Ван Гог страдал от ниска самооценка през целия си живот. 

Приживе художника продава една единствена картина – Red Vineyard at Arles. 

Творецът се прострелва смъртоносно на 37 години. След смъртта си Ван Гог се превръща в една от най-легендарните фигури в съвременното изкуство. Прави го известен снаха му Йоана. След смъртта на художника и на нейния съпруг Тео (братът на Винсент), Йоана наследява стотици платна, които предоставя на десетки галерии. Тя публикува и цялата кореспонденция на художника, която остава в наследство на следващите поколения.

Колко Ван Гог е имало?

Има четирирама Винсент Ван Гог: Художникът Ван Гог е кръстен на мъртвороденото си братче. То от своя страна носело името на техния дядо. Когато става баща на момче единият от братята Ван Гог – Тео, кръщава детето си също Винсент ван Гог.

Историята с отрязаното ухо на художника…

популярна е тази история, че художникът е отрязал сам цялото си ухо. В някои материали се споменава Пол Гоген като човека, който вероятно отрязва ухото на Ван Гог. Двамата са били съквартиранти известно време в Южна Франция, а според някои източници и любовници. Двама германски учени дори написват книга, в която прокарват идеята, че Гоген като отличен фектовач вероятно е отрязал ухото на Ван Гог по време на бурен скандал. За да не влезе Пол в затвора, Ван Гог излъгва, че сам е клъцнал ухото си.

Официалната версия:

В крайна сметка прочутият инцидент с ухото често се предава по този начин – двамата художници се скарват жестоко и в един момент Ван Гог заплашва Гоген с бръснач. В пристъп на сляпа ярост (често състояние за Ван Гог ) вместо да пореже Пол, Винсент отрязва част от ухото си, което по-късно подарява на проститутка. С оглед широката популярност на историята се появява и медицинския термин: Ван Гог синдром. Той касае хора, които сами настояват за извършването на операции по тях.

Интересни факти за художника Пол Гоген

пол-гоген-художник-портрет
пол-гоген-картина-кога-ще-се-омъжиш

Картина „Кога ще се омъжиш?“(Naffea faa ippoipo?“) 

Изкуството е или плагиатстване или революцияПол Гоген

Анри Йожен Пол Гоген (фр. Henri Eugène Paul Gauguin) (1848-1903) е френски художник живописец, график и скулптор. Той е роден в Париж, но прекарва детството си в Перу. Там се заражда и люботва на твореца към красотата и екзотиката, характерни за тропиците. Гоген често сменял техники и материали. 

Той обичал и дърворезбата. Не било рядкост да страда от финансови затруднения, които не му позолявали да си купи дори бои. В тези периоди разчитал на ножа и дървото. Портите към дома си на Маркизките острови творецът украсил в резбовани панели. През 1889 г. художникът започнал да изучава задълбочено Библията, след което нарисувал четири пана, на които изобразил себе си като Христос.

Най-скъпата картина, продавана някога е на художника Пол Гоген…

„Кога ще се омъжиш?“(Naffea faa ippoipo?“) е продадена от частен колекционер за „Катар Мюзиумс“ за 300 млн. долага през 2015 г. Това я прави най-скъпата картина, продавана някога. Нарисувана е по време на първия таитянски период на Гоген през 1892 г.

Интересни факти за художника Пабло Пикасо

пабло-пикасо-художник-портрет
картина-жените-от-алжир-пабло-пикасо

Картина „Жените от Алжир“ 

„Изкуството отмива от душата праха на ежедневието.“ – Пабло Пикасо

Цялото име на художника е Пабло Диего Хосе Франсиско де Паула Хуан Непомусено Мария де лос Ремедиос Сиприано де ла Сантисима Тринидад Клито Мартир ПатрисиоРуис и Пикасо.

Как една цигара спасява живота на новородения художник…

Когато се ражда бъдещият велик творец, акушерката решава, че детето е мъртво. Спасява го чичо му по един нетрадиционен начин: виждайки безжизненото дете в кушетката докато пушел, чичо му издишал цигарения дим върху лицете на бебето, което на свой ред си поело въздух и се разплакало. Несъмнено това е един от редките случаи, в които цигарите спасяват човешки живот. 

Пикасо израства в културна и високообразована среда в семейство на строг баща и властна майка. Майка му била убедена, че ако нейния син избере военното дело ще стане генерал, а ако се насочи към духовенството – Папа. Първата дума, която художника произнася, когато проговаря е piz ( съкратено от lapiz или „молив“ на испански). Неслучайно избира да бъде художник впоследствие.

В ранните си парижки години художникът бил толкова беден, че се топлел с огъня на запалените си картини.

Пабло Пикасо е най-продуктивния художник за времето си…

Според оценки на куратори и изкуствоведи, Пикасо е създал около 50 000 творби, което го прави най-продуктивния художник за времето си. Пабло Пикасо печели признание в парижките културни среди през двата си „цветни“ периода – тъй наречените „Син период“ и „Розов период“. На търг през 2015 в Ню Йорк картината на Пикасо „Алжирски жени“ е продадена за рекордната сума от 179,4 милиона щатски долара.

По материал на webstage.bg

източници:

www.webstage.bg

24 часа: https://www.24chasa.bg/

Импресио: https://impressio.dir.bg/

Труд: https://trud.bg/

Снимки: 

https://bg.wikipedia.org/

https://impressio.dir.bg/

https://sofiapress.com/,https://banker.bg/

 

споделете с приятели:

Разгледахте ли нашата категория "Картини" от родни творци? Ето и някои от тях:

Други статии

Shopping Cart