0877377138

Какви картини е добре да имаме вкъщи и в офиса?

Замисляли ли сте се какви картини е хубаво да имате вкъщи?

 

За никого не е тайна,че мислите и настроенията ни могат да се повлияят пряко от заобикалящата среда.  Домът като мястото, където прекарваме най-много време (особено в последната година и половина) е изключително важно пространство, за което трябва да полагаме специални грижи.

Защо?

 Защото енергията в него влияе директно на настроението и емоциите ни. Там, където сме най-естествени и „сваляме гарда“ след дълъг и натоварен работен ден, там където се освобождаваме от стреса, прекарваме време с най-близките си хора или търсим усамотение, за да останем с мислите си… там е домът! За да бъде „вкъщи“ винаги нашето сигурно, приятно и уютно място трябва да притежава и такава атмосфера. В голяма степен за това играе важна роля интериора. Неслучайно има цяла наука, касаеща енергията и подредбата на дома, така че да носи хармония, баланс и просперитет на своите обитатели. Да, става дума за Фън Шуй.

Няма да изпадаме в подробности за източноазиатската практика в този материал, но ще се спрем на някои особености, касаещи избора на картини за дома ( нашия или за подарък на друг човек), които е хубаво да съобразим. Сюжетите, които пресъздават картините и тяхното местоположение могат да повлияят на настроението ни и на взаимоотношенията в семейството. От тази гледна точка е добре да прецизираме избора си на произведения на изкуството според енергията, която искаме да внесем в дома (си). 

 

Какви картини е добре да имаме вкъщи?

    Когато говорим за картини не си представяйте Джокондата в оригинал на стената в хола си. Творбата може да сте я нарисували самите вие, ваш близък, да е произведение на роден или чуждестранен съвременен художник. Можете да изберете и принт както на известно произведение така и с някакъв мотив, който пасва на вкуса ви ( цвете, животно, превозно средство, символ и т.н.). Решението си е ваше. 

Но! Имайте предвид, че в оригиналните, ръчно изработени произведения автора е вложил душата си и техния заряд е много по-силен.

Правила за избор на картини за вкъщи и за офиса

Ето и някои правила, които е хубаво да бъдат спазени, когато декорираме дома и служебното си място:

1. Да ви харесва!

Изкуството трябва да носи лекота, едновременно да ви зарежда с положителни емоции и да ви освобождава от негативи, когато го гледате

2.  Правилно съчетание сюжет-стена:

Според Фън Шуй е хубаво да съчетаете избора на стена с конретен сюжет на картината. Т.е.: 

 • Северна стена – препоръчват се излагат сцени с вода
 • Източна стена – сцени с гори, растения, земя
 • Южна стена – произведения с огън, топлина
 • Западна стена – сюжети с въздушни течения, метал

3. По-важно е произведенито, а не рамката. Да, някои рамки подчертават много добре определени картини, но в крайна сметка те са допълващ елемент.

4. Искам ли да я виждам постоянно? – Когато избирате картина си отговорете на въпроса искате ли да я виждате постоянно, всеки ден там, където ще я поставите.

5. Символи и йероглифи

Ако желаете да украсите дома/офиса си с творби, изобразяващи символи ( йероглифи например) се уверете, че знаете значението им. Смисълът им ще придаде на помещението съответното значение.

Вероятно йероглиф, който означава „Пиле в сладко-кисел сос“ няма да навреди, но не рискувайте със символ, който би означавал край или смърт ако и да изглежда ефектно или да са ви го продали за друго… Затова проверете значението на символа, който сте избрали ,за да сте сигурни, че точно такава енергия искате да внесете в дома си или на работното място.

Какви картини е добре да имаме вкъщи и в офиса за добра кариера?

  За да направите успешна кариера (освен с постоянство и труд)  можете да си помогнете и с подходяща атмосфера в дома или офиса си. За целта закачете картини в синьо, черно и бяло ( по Фън Шуй на северните стени на помещението).

Отново в източноазиятската практика Югът се свързва с червени и зелени цветове, а това от своя страна означава признание и успех по всички въпроси.

Какви картини е добре да имаме вкъщи за хармония в семейството?

  Картини и снимки със сиви, жълти, бели цветя спомагат за разрешаване на проблемите с децата и допринасят за реализацията на творческите идеи.

Западът (западната ви стена) по Фън Шуй носи символиката на децата и творчеството, затова когато се стремите да постигнете  хармония във взаимоотношенията с потомството търсете стени в западната част на дома.

Какви картини/снимки да избягваме по Фън Шуй?

   Всяка къща си има свои традиции: едни хора обичат да правят фото галерия със семейни снимки, други да украсяват дома си с редки пеперуди, трети пък предпочитат за декорация ефектни изсушени цветове тип хербарий и т.н. Ако обаче желаете да подредите дома си според препоръките на Фън Шуй, ще трябва да забравите за някои от гореизброените идеи за декорация.

Картини и изображения, които да избягвате, когато декорирате дома си:
 
 • Снимки или портрети на починали хора. – Мда, независимо дали говорим за близки или известни личности те причиняват не само възхищение но и тъга. Такива изображения можете да окачите само в работната зона като признание за заслуги и стимул за постигане на цели.
 • Батални сцени, теми за убийства, войни. Такива картини са крайно неподходящи за дома ви. Тяхното място е по-скоро в музеи и изложбени галерии. Единственото друго място извън изложбените зали, където темата за битките е в синхрон със средата са спортните зали.
 • Абстрактни творби. Във Фън Шуй абстракцията излъчва по-скоро несигурност, острота, емоционална експлозия, натрупване. Няма изразена негативност, но въпреки това  положителните емоции са твърде малко, когато говорим за енергията на дома.
 • Изсушени цветя, насекоми в спалнята – по-добре не. Независимо колко са красиви и редки някои видове пеперуди или бръмбари, мъртви насекоми и цветя е по-добре да държите далеч от спалнята си, защото носят отрицателна енергия.

Einstein-photo-celebrity
painting-of-battle

Какви картини е добре да имаме вкъщи и в офиса в различните стаи?

 Да си дойдем на думата! След като маркирахме основните препоръки ще поговорим в конкретика за самите изображения в домашния и работния интериор.

Картини за офис- кабинет на шеф, управител, мениджър, екип, зали за преговори

   В офиса на ръководителя е най-добре да има платна, изобразяващи благополучие и статут. Зад гърба на един модерен и успешен мениджър са подходящи снимки на коли, яхти, красиви къщи. Картини, принтове или снимки на мостове и високи сгради символизират кариерната стълба. Творби, изобразяващи път, който излиза в далечината символизират движение и решителност.

какви-картини-е-добре-да-имаме-вкъщи-планински-пейзаж-картина-заофис-кабинет-на-шеф-мениджър-по-фън-шуй

Пейзажи с планински масиви, скали и върхове поставяйте зад гърба си. Те носят солидност, сила на ума.

какви-картини-е-добре-да-имаме-вкъщи-реколта-изобилие-картина-за-фис-интериор-по-фън-шуй

Пейзажи със сцени на жътва, обилна реколта носят енергия на изобилието. Подходящи са в зали за преговори, където е мястото за плодотворни преговори и бизнес взаимоотношения.

Пейзажи с планини, върхове и скали са най-добрия вариант за декорация на работната среда. Те следва да бъдат зад гърба ви както в офиса, така и в дома, тъй като всяват усещане за солидност, подкрепа, сила на ума. Пред погледа ви си осигурете сюжети ,свързани с водната стихия за благополучие и просперитет – извори, езера, реки, морета, океани.

В работна среда в залите за преговори подходящи са картини или снимки, изобразяващи изобилна реколта. Символът е ясен –  успешни и плодотворни начинания.

Картини за вкъщи- антре, хол, кухня, дневна, спалня, WC… 

Картини за Входно антре

Оттук се  спестява и разпределя енергията в дома. Това е и първото място, което вашите посетители виждат, влизайки в дома ви. Първото нещо, което гостите виждат при влизане в къщата, оставя най-яркото впечатление. Ето защо според Фън Шуй е важно правилно да оборудваме коридора. За целта изберете картина с пейзажи, натюрморти, неагресивни птици животни. За привличане на пари в къщата пред вратата е хубаво да виси изображение на парично дърво. В малък коридор картината трябва да отнеме не повече от една трета от свободното пространство на стената. Ако входната стая е коридор, можете да аранжирате и с подходящи модулни пана.

 Картини за Всекидневна/хол

Основната, видима стена може да побере голямо платно или няколко малки картини. Можете да се спрете на огнище с камина, пейзажи с градински дървета и уятна къща, заснежен хълм и играещи деца, езеро, поток, река. По-духовните хора могат д аизберат и картини на религиозни теми.

За по-енергичните личности са подходящи картини, изобразяващи движение на животни, хора, птици. Те внасят усещане за положителна енергия и желание да се движим напред. Тези, които имат нужда от символи на мира, могат да окачат пейзажи с пеперуди и цветя.

А ако искате да придобиете жилище ( къща, апартамент) поставете картина или снимка на таква кквато я /го искате. Вярваме, че сте запознати със силата на визуализациите и тяхната последваща материализация…

Картини подходящи за спалня

Накратко за страст, горещи чувства и нови взаимоотношения (по Фън Шуй) сложете картини на божури.

Друго подходящо изображение е Орхидеята – цветето на семейния комфорт. Тя помага да се върнат чувствата, както и да се подобри здравето (ако картината виси в източния сектор на спалнята) и да се направи кариера (в северния сектор). Избягвайте да окичите всяка стена с картина, за да не смесвате енергията и да причините дисбаланс в потоците.

N.B.! Не се препоръчват картини над леглото.

N.B.! Не поставяйте изображения на един човек, особено ако в спалнята сте двойка.

N.B.! Твърдо НЕ на урагани, тайфуни, застояли или бурни води под всякаква форма що се отнася до спалнята вкъщи.

Картини за детска стая

Тук трябва да се съобрази психоемоционалното състояние и натурата на детето. Апатичността е нужно да се развесели, да даде енергия. Холеричният тип  да се успокоява, творбите в стаята да отпускат нервната система. Затова картините трябва да висят не на главата, а пред очите на децата. Хубаво е да се консултирате с детето и да разберете цветовите му предпочитания. Препоръчително е да обясните защо в стаята не трябва да има плакати с агресивни анимационни герои и филми. Най-популярни за по-млада възраст са картини/рисунки със слънце, слънчогледи. Това са символи на борбата със злите духове.

Пейзаж зелена гора за хол

божури-за-спалня-по-фън-шуй

Картина с божури за спалня

Картини за кухня

За кухнята (си) можете да изберете натюрморти с всички видове плодове, подправки и ароматно кафе, цветя, пейзажи, огън по различни начини. Основното условие е картините трябва да бъдат положителни.

Червените и зелените цветове в картините привличат финансовия поток. Ето защо тук има много естествени теми като дървета, гора, растения, червени цветя. 

Също подходящи са пейзажи с вода с пенливи вълни, полета с цветя. Постарайте се така да окачите картината, че да се вижда от всички, които влизат в кухнята.

А в WC-то картини?

Мдаа, не можем да подминем този важен (понякога оживен) сектор от къщата. Тази стая има нужда от по-студени, приглушени тонове – зима, снежни върхове, замръзнали езера, въобще пейзажи в сиво, сребристо, бяло, синьо с малко черно. Картини и панели, които изобразяваат жарко слънце, залез, изгрев, гореща пустиня и други подобни определено не са за тук понеже се свързват с енергията на огъня (цветове жълто, оранжево, червено). Тоалетната се нуждае от приглушени студени тонове: снежни планински върхове, замръзнали езера, летящи снежинки – сребристо-бяло, синьо-синьо, малко черно. Също много подходяща е картина с морският елемент, но без горещия плаж.

натюрморт-картина-подходяша-за-кухня-по-фън-шуй

Натюрморт за кухня

студен-зимен-пейзаж-за-тоалетна-баня

Студени, зимни пейзажи за баня/тоалетна

Какви картини е добре да имаме вкъщи и в офиса според символиката на конкретни елементи

   Ако искате да се съобразите изцяло с препоруките по Фън Шуй, когато избирате картина за вкъщи или за офиса, добре е да се сдобиете т. нар. Обяснителен речник на семантичните значения на рисунките според Фън Шуй. Накратко сме извадили няколко основни елемента:

За богатство:
 • Пейзаж на Природа под формата на парк, гора, зелена поляна 
 • Пейзаж с Мелница – увеличава потока от финанси
 • Картини с фонтан привлича изобилие и просперитет.
 • Картини / Снимки на риба – символ на щастието. Златни рибки привличат благополучие в къщата, шарани – енергия.
 • Картина / изображение на слон – стандарт за стабилност и благополучие. Снимки с слонове могат да бъдат поставени във всеки хол и коридор, защото те говорят за надеждност, предпазливост и сериозност на собствениците
 • Картина с водопад привлича, като всяка вода, късмет и благополучие.
 • Пейзаж със спокойно море – ред и стабилност.
 • Платноходка в спокойното море – знак за стабилност, просперитет. Но носът на кораба трябва да бъде насочен вътре в къщата, а не до вратата.
За любов:
 • Картини с божури – картина се окачва преди да се влезе в спалнята по време на търсенето на партньор или да подбуди страстта през втората половина.
 • Натюрморт с маргаритки – такава картина или снимка е подходяща за всяко жилище. С тях донасяте енергията на любовта, добротата и топлината.
 • Картини с орхидея – Картина с красиви орхидеи носи семейно щастие, покровителство, любов, романтизъм.
 • Картини/изображения с Лебед – романтика и любов. Същата стойност и гълъб.
За здраве и дълголетие:
 • Картини на дървета със зелена корона – дълъг и щастлив живот, здраве. Картините често висят в хола, в кухнята, в коридора.
 • Пейзажи с Бор – дълголетие.
За смелост, късмет, щастие, успех и мъдрост:
 
 • Картина с тигър – за смелост
 • Изображения на Дракон – успех и късмет
 • Пейзажи с Коне – постоянство, късмет, щедрост. Постарайте се да разположите картините с конете, така че да не гледат към вратата или прозореца ( все едно да избягат от там). Двойка коне укрепва и връзката между членовете в семейството.
 • Картина с Паун – гордост, безсмъртие, красота, мъдрост, късмет, щастие
 • Изображения с Пеперуди – радост и лекота 

картина-на-коне-за-дневна-символика-по-фън-шуй

Картните с коне символизират късмет, щедрост и постоянство

паун-за-мъдрост-късмет-гордост-красота

Картини, изобразяващи паун носят късмет, мъдрост, гордост, красота, щастие

Надяваме се публикацията е била полезна особено за хора, които се притесняват, че нямат достатъчно познания по отношение на изкуството. Вярваме, че вече ще ви е доста по-лесно да решите какви картини да имате вкъщи и в офиса или какви произведения на изкуството да подарите на специален човек. Следвате ли тези прости правила трудно ще сбъркате с избора на подходящ подарък за дома си, както и за някого, когото желаете да изненадате, да впечатлите или да изкажете благодарност по ефектен и стилен начин. Ако все пак се колебаете в избора си на картина и имате нужда от съдействие, ние сме на разположение.

По материал на: www.dress-bg.techinfus.com/fen-shuj/kartiny/

Снимки: www.izkystvootracete.com, www.wikipedia.com, canva.com

споделете с приятели:

Разгледахте ли нашата категория "Картини" от родни творци? Ето и някои от тях:

Други статии

винсент-ван-гог-портрет
Винсент Ван Гог

Интересни факти за известни художници

В тази публикация ще ти разкажем за някои добре познати, а други малко известни факти около живота и творчеството на едни от най-изявените имена в

Shopping Cart